Foto van rond 1910, op de tuin. Een van de oudste foto's in ons bezit van "plat glas", de zogenaamde eenruiters (zie Hendrick Jacobusz. Eijgenraam). Van links naar rechts: 3e: Cornelis Eijgenraam, geb. 20-8-1850, 4e: Leendert Arie (Leen) Eijgenraam, geb. 21-9-1895, 5e: Abraham Alexander (Abram) Eijgenraam, geb. 11-2-1887, 6e: Johannes Abraham, geb. 1-3-1884, 4, 5 en 6 zijn zonen van Cornelis. En afstammelingen van Hendrick Jacobusz. Eijgenraam, vanaf hem ging het tuindersvak van vader op zoon. |
|
Een kopie van een aquarel van Hendrik,s huis aan de Look. Het huis stond aan het eind van de nog bestaande, doodlopende tak van de Look. Dit huis is in de oorlog op last van de Duitsers afgebroken, evenals het huis van de familie Van Marrewijk, het huis van Freek Steenks aan de Kastanjewetering en een huis aan de Noordhoornseweg. Na jaren van zoeken ontdekten we met hulp van het boekje "de Look en de Woudselaan dat dit perceel van de familie Dijkxhoorn eeuwen eerder de tuinderij was van Hendrik Jacobusz Eijgenraam, de eerste tuinder in onze familie , zo,n 10 generaties terug, nl vanaf 1703-1732. Van 1732 tot 1748 heeft zijn zoon Jacobusz er ook getuind samen met zijn vrouw Willemina Jorisdr Nouwe. Waarschijnlijk woonden ze in ditzelfde huis. |
1. 2. 3.
1: Familie Eijgenraam-Martinot, Paleisstraat 33 te Amsterdam ca 1905. Bovenraam: Lambert (1882) en Jan (1883), benedenraam linksonder: vlnr Constance (Stans (1878), Arnoldine (1888) en Marie (1876) Eijgenraam en het raam rechtsonder: Francisca Martinot (1848), Herman (1893), Lodovicus (1848), en Henriette (1891) Eijgenraam. Het pand op de foto betreft het achterhuis, dit kwam uit op het Keizerrijk, op de begane grond was het pakhuis, waar de vis werd aangevoerd door oa de Volendamse vishandel Tuijp. Deze vestiging van de "Vischhandel C.B.Eijgenraam" was Hofleverancier van het Koninklijk Paleis op de Dam. Een tweede Amsterdamse locatie was gevestigd aan de Willemsparkweg 177, en werd gedreven door Carel, de oudste zoon van Lodovicus. (foto C.B.J.M. Eijgenraam)
2: Het tuinbouwperceel van Hendrik Jacobusz Eijgenraam bevond zich aan het einde van de zijtak van de Look welke aftakt ter hoogte van de bocht richting de Stakenbrug, Het bedrijf strekte zich uit tot aan het Molese laantje, wat liep in zw richting vanaf de Noordhoornse weg ter hoogte van de Sionsbrug. Kadaster: Hof van Delft sectie B nr 135-143.
3: De Mallemolen . 17e eeuw
Deze harnas- of slijpmolen was eigendom van Lambert Faessen van der Kiste; zwager van Pieter Pouwelsz Ingenraem
De echtgenoot van Maria Ingenraem; Bastiaan Sommester, de beide broers Pieter Pouwelsz Ingenraem, Pieter Ingenraems schoonvader Hendrick Hermanssen van Leeuwen en Jacob's (1639-1709) schoonvader Sander Colaert. waren meester-harnasmaker. Lambert Faessen van der Kiste was smid.
Een familiekring derhalve, die uit ten minste vijf meester-harnasmakers en een smid bestond, die niet alleen de beschikking hadden over enkele pakhuisjes aan de Elsemoerstraat bij het Spui, maar ook over deze molen , Een straatje en een hofje herinneren ter plaatse, (hoek Javastraat-Frederikstraat ) nog altijd aan de molen.